Építkezés

Építkezés: Száz évre tervezünk

A Európa Centrum bővítési projektje a Gyémánt Út buddhizmus értékeit és jó stílusát követi: rövid idő alatt, kölcsön nélkül építkezünk; a Gut Hochreute eredeti épületeit tiszteletben tartjuk; főként a régióban működő, helyi cégekkel dolgozunk; olyan természetes anyagokat használunk, mint a fa, az üveg és a beton; a tartós minőségre koncentrálunk (100 évre!), és minimálisra csökkentjük a környezeti beavatkozásokat.

A projektnek négy fő része van: új épület a bentlakók, vendégek és kisebb kurzusok számára; a pajta felújítása és benne az új nagy gompa, valamint egy hatalmas közös konyha és étkező kialakítása; végül pedig új melléképületek építése és egyes kültéri részek átrendezése. Az építkezés összesen 4200 m2 bővítést jelent, a környezetrendezés pedig 3000 m2 területet érint.

Nézd végig a projekt részeit:

A pajta felújítása: új gompa, konyha és még több (1200 m2)

Az pajta emeleti része az Európa Centrum legnemesebb funkcióját tölti majd be – itt lesz a gompa. A kb. 570 m2-es területen elegendő hely lesz több száz fős események megrendezésére.

Ehhez hasonlóan az alsó szinten épülő nagy, közös konyha és a 250 m2-es étkező lehetővé teszik, hogy sok-sok ember kényelmesen étkezzen együtt. Az emeleti gompa és ezek a helységek fogják biztosítani, hogy nagyobb eseményeket rendezhessünk évközben (ami jelenleg még nem lehetséges, különösen télen) anélkül, hogy rendezvénysátrat, mosdókonténereket, stb. kelljen bérelnünk. A nemzetközi nyári kurzus – több ezer résztvevőjével – lesz az egyetlen esemény, amely plusz infrastruktúrát igényel majd.

Kevesebb beavatkozás, több kapcsolat

A helyi erőforrások használata környezetbarát és energiatakarékos megoldás. S egyben egy fejhajtás a Gut Hochreute korábbi tulajdonosainak, akik 100 évvel ezelőtt ültették erdőnk fáit. A kivágott fák helyére új fákat ültetünk a következő generáció számára.

Új épület a bentlakók, vendégek és kurzusok számára (2500 m2)

A kb. 2500 m2-es, L-alakú épület új teret nyit a bentlakók és vendégek számára. Az épület kialakítása a bentlakásos Gyémánt Út-központok több éves tapasztalatát és a kortárs építészeti tendenciák elemeit ötvözi. Mindemellett a teljes faszerkezethez saját erdőnkben kitermelt fákat használunk, amivel energiát, szállítási és egyéb költségeket takarítunk meg.

Számos tényezőt figyelembe vettünk – praktikumot a lakások kialakításánál, kismértékű környezeti beavatkozást (lásd a különálló részt), a környezethez és a Gut Hochreute már létező műemléképületeihez illeszkedő stílust, és azt hogy a legkülönfélébb tevékenységnek is megtaláljuk a helyét ebben a hatalmas világi buddhista központban.


Melléképületek (500 m2)

A jelenlegi pajta mögött műhelyeket, szerszámtárolókat, könnyű- és nehézgépek számára kialakított garázsokat és raktárakat építünk.

Az új épület illeszkedik majd a környezethez. Amikor megérkezünk az EC-be, a kőkerítésre látunk majd rá, a pajta mögötti domboldalról pedig a zöldtetős épület halvány körvonalára.

Környezetrendezés (3000 m2) és még több

Újjáélesztjük a Gut Hochreute új és régi épületeinek környékét. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megőrizzük a terület természetes jellegét és eredeti báját. Minden környezeti beavatkozást szakértőkkel vitatunk meg, és a helyi hatóságokkal is elfogadtatjuk.

Néhány a tervezett projektek közül:

  • Utak, teraszok, terek és pergolák;
  • 150 m2 étkezőterasz a pajta előtt – képzeld csak el, milyen lesz majd barátokkal együtt enni a gesztenyefák árnyékában…;
  • Mahákála-ház – a jelenlegi hűtőház ad majd otthont vonalunk legfőbb védelmezőjének;
  • Mantrakerék – a jelenlegi fatárolót alakítjuk át, az épületben egy hatalmas imamalom fog állni. A kerék forgatása jó benyomásokat ültet el a világban és azok tudatában, akik megforgatják.

Az év háza

A Dietrich | Untertrifaller nyerte el a legnevesebb német építészmagazin, a Häuser 2011-es „Év háza-díját” egy, az EC-projektjéhez hasonló stílusú épülettel. Tudj meg többet (csak német nyelven)

Az új épület terveit az osztrák Bergenzben működő Dietrich | Untertrifaller Architechts építészei, Ronald Gnaiger és Helmut Dietrich készítették. A világszínvonalú szakértők minden igényünket, kívánságunkat és ötletünket igyekeztek figyelembe venni – amelyek néha igencsak elrugaszkodtak a megszokottól –, azért hogy az Európa Centrum praktikus, stílusos és energiatakarékos épületei könnyedén kiállják a nagy nyüzsgést.

Befektetői oldalról a német Gyémánt Út Buddhista Alapítvány tapasztalt építésze, a hamburgi Ronald Knaack a munka projektfelelőse. Ronald – privát munkája mellett – évekig volt a hamburgi buddhista központ főépítésze, és számos más Gyémánt Út-projektben vett részt.

  • 2010-től 2011 közepéig – Előkészítés (tervezés, építészeti dokumentáció, kampány-előkészítés).
  • 2011. augusztus 8-tól – moreEC adománygyűjtő kampány elindítása és a projekt hivatalos kezdete.
  • 2011. augusztus 8-tól december 31-ig – Nemzetközi adománygyűjtő kampány. A cél a teljes költség, vagyis 8 millió euró összegyűjtése adományok és/vagy a következő 2,5 évre vállalt havi befizetések formájában. Enélkül nem kezdődhet el az építkezés.
  • 2012. áprilistól 2013. augusztusig – A nagy gompa, az új épületek és a melléképületek felépítése, valamint a környezetrendezési munkálatok.
  • 2013. augusztus – Avató ünnepség a nemzetközi nyári kurzuson, és a moreEC kampány lezárása.
Overview
New big gompa
New building
Woking area
Outside work
Architect team
Project timeline

"We are building to last for one hundred years." Lama Ole Nydahl