Budowa

Budowanie z myślą o następnych stu latach

Projekt rozbudowy Europe Center jest oparty na idealistycznych wartościach i dobrym stylu charakterystycznym dla buddyzmu Diamentowej Drogi – budynki stawiane bez zaciągania długów; w bardzo krótkim czasie; z zachowaniem pierwotnej zabudowy Gut Hochreute; przy współpracy głównie z lokalnymi firmami z regionu; przy użyciu naturalnych materiałów, takich jak drzewo, szkło i beton; z naciskiem na trwałą jakość (100 lat!) i z minimalnym wpływem na środowisko.

Projekt składa się z czterech głównych części – tworzenia nowego budynku dla rezydentów, gości oraz na potrzeby odbywanych seminariów; odbudowy stodoły i przekształcenia jej w nową, dużą gompę oraz ogromną, wspólną kuchnię z jadalnią i wreszcie budowy powierzchni roboczej z przekształceniem kilku obszarów zewnętrznych. Projekt zabudowy obejmie łącznie 4200 m2 budynków, a prace na zewnątrz pokryją obszar 3200 m2.

Poniżej zapoznaj się z poszczególnymi częściami projektu:

Renowacja stodoły: nowa gompa, kuchnia i jeszcze więcej (1200 m2)

Pierwsze piętro obecnej stodoły przejmie najszlachetniejszą funkcję Europe Center – stanie się gompą. Jej powierzchnia, obejmująca około 570 m2, pozwoli organizować wydarzenia z setkami uczestników.

Podobnie, duża wspólna kuchnia na niższym parterze z liczącą 250 m2 jadalnią umożliwi o wiele większej liczbie osób wspólne i komfortowe jedzenie posiłków. Razem z dużą gompą na górze, pomieszczenia te dadzą możliwość organizowania dużych eventów przez cały rok bez potrzeby wypożyczania i stawiania dodatkowych namiotów, toalet itd. W tej chwili nie jest to możliwe, szczególnie zimą. Międzynarodowy Kurs Letni – dla tysięcy uczestników – powinien pozostać jedynym wydarzeniem wymagającym dodatkowej infrastruktury.

Nikły wpływ na środowisko, więcej związków

Użycie głównie lokalnych zasobów jest zarówno ekologiczne, jak i wydajne energetycznie. Jest to także wyraz uznania dla poprzednich właścicieli Gut Hochreute, którzy zasadzili las sto lat temu. Podczas ścinki drzew zasadzimy ponownie młode drzewka dla przyszłych pokoleń.

Nowy budynek dla rezydentów, gości i do organizowania seminariów (2500 m2)

Budynek w kształcie litery L o powierzchni ok. 2500 m2 zapewni dodatkową przestrzeń dla rezydentów i odwiedzających. Projekt budynku jest połączeniem wielu lat doświadczeń z życia innych ośrodkach Diamentowej Drogi i najnowszych osiągnięć w dziedzinie architektury. Zwróćcie uwagę – będzie to całkowicie drewniana konstrukcja wykonana z naszego drewna pochodzącego z naszego lasu, dzięki czemu zredukujemy koszty energii, transportu i inne.

Wzięto pod uwagę wiele aspektów: praktyczne rozwiązania dla rezydentów, nikły wpływ na środowisko (patrz: okienko po prawej), styl wkomponowany w otoczenie i pasujący do, będących pod ochroną konserwatora zabytków, budynków Gut Hochreute, i możliwość pomieszczenia przeróżnych aktywności odbywających się w tym ogromnym, międzynarodowym, świeckim ośrodku buddyjskim.


Obszar roboczy (500 m2)

Za obecną stodołą wybudujemy warsztaty, narzędziownie, garaże przeznaczone dla lekkiego i ciężkiego sprzętu oraz powierzchnie magazynowe.

Ten nowy budynek będzie stapiał się ze swoim otoczeniem. Przyjeżdzając do EC zobaczymy tylko “ścianę zieleni”, a od strony stodoły tylko subtelny zarys budynku pokryty widocznym, zielonym dachem.

Krajobraz (3000m2) & więcej

Zewnętrzna przestrzeń otaczające nowy budunek i obecne budynkiGut Hochreute zostanie zrewitalizowana. Główny nacisk położymy na zachowanie naturalnego charakteru miejsca i orginalnego uroku ziemii. Wszytskie rozważania środowiskowe będą przedyskutowane e specjalistami i zaakceptowane przez lokalne władze.

Pomiędzy planowanymi projektami są:

  • dróżki, tarasy, skwery, pergole
  • 150m2 tarasu-jadalni na dziedzińcu przed stodołą – wyobraźcie sobie wspólne jedzenie z przyjaciółmi w komfortowym cieniu kasztanowców..
  • dom Mahakali – oryginalna chłodnia stanie się domem głównego straznika naszej linii
  • dom młynków modlitewnych – obecna stolarnia przekształci się w dom z wielkim mlynkiem modlitewnym z mantrami. Obracając takim młynkiem przynosimy pozytywne wrażenia dla świata i dla umysłów tych, którzy go obracają.

Dom Roku

Dietrich I Untertrifaller uzyskali wyróżnienie “Dom Roku 2011″ w największym niemieckim magazynie o domach “Häuser” z domem podobnym w stylu do projektu EC. Przeczytaj więcej (w j. niemieckm)

Projekt nowych budynków jest efektem pracy Ronalda Gnaiger’a i Helmuta Dietrich z Dietrich | Untertrifaller z Bregenz w Austrii. Ci światowej klasy eksperci wspaniale zatroszczyli się o wkomponowanie i połączenie wszystkich naszych potrzeb, życzeń i pomysłów – często dalekich od „standardowych” – w praktyczne, stylowe, zużywające małą ilość energii budynki, które powinny z łatwością przetrwać tętniące życiem aktywności w Europe Center.

Po stronie inwestora – Fundacji Buddyzmu Diamentowej Drogi — kolejny doświadczony architekt, Ronald Knaack z Hamburga, pracuje jako nasz reprezentant. Pomijając jego profesjonalną działalność, Ronald był przez wiele lat głównym projektantem ośrodka buddyjskiego w Hamburgu, ponadto był zaangażowany w wiele innych projektów Diamentowej Drogi.

  • 2010 – połowa 2011 – Przygotowania (plany projektowe, dokumentacja architektoniczna, przygotowanie kampanii)
  • 8 sierpnia, 2011 – start kampanii zbierania pieniędzy “moreEC” & oficjalne ropoczęcie projektu 2011-08-08 (at 00:08)
  • 8 sierpnia – 31 grudnia, 2011 – międzynarodowa kampania zbierania pieniędzy. Celem jest zebranie wymaganych 8 milionów euro w postaci darowizn natychmiastowych i/lub zobowiązań na najbliższe 2 i pół roku. bez tego budowa nie może ruszyć.
  • kwiecień 2012 – sieprpień 2013 – budowa dużej gompy, nowych budynków, powierzchni roboczych i kształtowanie krajobrazu.
  • sierpień 2013 – inauguracja – uroczystości z okazji ukończenia projektu “moreEC” podczas Międzynarodowego Kursu Letniego
Overview
New big gompa
New building
Woking area
Outside work
Architect team
Project timeline

"Budujemy aby przetrwac 100 lat" Lama Ole Nydahl

© 2011 Diamond Way Foundation | Europe Center website